Forhåbentligt en blog om en kortvarig og succesfuld jobsøgning. I hvert fald mit personlige aktiveringsprojekt.

lørdag den 28. marts 2009

Om vin, CV og Stein Bagger

Jeg kunne jo også bare begynde at lyve helt uhæmmet for at få et job. "Tjener med vinkendskab søges". Yes, det er mig!

Jeg har faktisk en bog om vin, men den eneste grund til, at den ikke ser ny og ubrugt ud, er, at jeg har spildt udover den. Den har i hvert fald aldrig været åbnet, så løgnen ville nok kun være god lige indtil jeg i praksis skulle vejlede gæster på en italiensk restaurant om de dyre dråber.

Men man kunne vel lade sig inspirere af Stein Bagger og Asger Jensby, der begge løj i deres CV. Sidstnævnte påstod i adskillige erhvervssammenhænge, at han var uddannet cand. merc fra Handelshøjskolen i Århus i 1973, selvom han aldrig havde fuldført uddannelsen. Ikke særligt gennemtænkt og ret nemt at falsificere, så det er nok ikke ham, jeg skal efterligne. Han slap ganske vist afsted med det i en del år, men hvis det skal holde på længere sigt, skal man nok være mere sofistikeret.

Sofistikeret som Stein Bagger. For det første påstod han at have taget en MBA fra Edinburgh Business School på distancekursus, hvilket nok har været væsentligt sværere at be- eller afkræfte end en handelshøjskoleeksamen i lille Danmark. Derudover hævdede Bagger, at han havde en ph.d. fra et amerikansk universitet, der viste sig ikke at eksistere. Se den kunne jeg måske godt bruge. Jeg har jo opholdt mig en del på New York Univeristy denne vinter, så hvorfor ikke? En bachelor i journalistik og historie? Så kunne jeg springe optagelsesprøven til og uddannelsen på Journalisthøjskolen over og få et spændende og velbetalt job på en dansk avis. Yes, det er mig!

Der er selvfølgelig noget med min alder i forhold til, hvor troværdigt det ville være, men jeg lader jo skægget gro...

Og hvis der skulle opstå problemer, er der mere inspiration at hente hos Stein Bagger. Da en dansk journalist begyndte at sætte spørgsmålstegn ved Baggers uddannelse, påstod han, at det pågældende universitet ikke længere eksisterede, fordi det var blevet lagt sammen med et større universitet. Han hyrede herefter en amerikansk skuespillerinde i Danmark til et også opdigtet teaterstykke og udstyrede hende med manuskriptet, som indeholdt en scene, hvor hun som forstander for det omtalte universitet skulle bekræfte, at Baggers universitet virkelig var blevet optaget under det større universitet og at Baggers ph.d. var ægte. Herefter bad Bagger sin skuespiller om, at de øvede over telefonen en dag, hvorved han kunne optage samtalen og anvende den som bevis for ph.d.ens autencitet overfor den journalist/blogger, der endte med at fælde Bagger.

Så vidt jeg husker fik Bagger aldrig brugt optagelsen, da den pågældende journalist allerede på det tidspunkt var blevet for kritisk overfor Baggers små (/store) svindelnumre. Men hvis jeg holdt hovedet koldt og i øvrigt havde rene hænder, kunne jeg vel forsøge noget lignende. Jeg har da en ven på NYU, der forsøger at blive skuespiller, så mon ikke hun kunne præstere en troværdig stemme.

For at komme tilbage til det med jobsøgning og CV, så er der endnu en ting ved Bagger-sagen, der er interessant og måske endda nyttig. Da jeg googlede Bagger, Jensby og deres CVer for at finde detaljer til ovenstående, faldt jeg nemlig over et ret tankevækkende ordvalg. Da CV-svindelnumrene blev afsløret brugte de fleste nyhedsmedier nemlig overskrifterne: "Asger Jensby pyntede på sit CV" og "Stein Bagger pyntede på sit CV". Det var kun ganske få medier, der tog mere alvorlige verber i brug, som fx "løj i sit CV. Jeg vil mene, at en opdigtning af en eller flere eksamener på universitetsniveau er mere end blot pynt, og ja, langt mere løgn. Ellers er det i hvert fald helt absurd, når fx velgørenhedsorganisationer eller højskoler reklamerer med, at arbejde eller ophold kan "pynte på CVet".

Det kan selvfølgelig også bare være, at jeg har misforstået det hele, og grunden til, at jeg stadig ikke har fået arbejde er, at jeg ikke har pyntet på mit CV. Jeg må hellere komme igang! Ud med min kedelige cafe-stilling og jobbet som cykelbud, og ind med vin og videregående uddannelse. Hvorfor ikke også en ph.d.?