Forhåbentligt en blog om en kortvarig og succesfuld jobsøgning. I hvert fald mit personlige aktiveringsprojekt.

søndag den 5. april 2009

Arbejdsløs blogger fængslet!

I sommers dansede jeg med en koreansk udseende pige på en bar i Singapore. Alene tanken om et så eksklusivt sted forekommer mig nu helt absurd på grund af min økonomiske situation, men det er nu ikke det, der er pointen. Da vi havde danset - eller hvad man nu skal kalde de bevægelser, jeg er i stand til at udføre - spurgte jeg hende, hvor hun var fra, og hun svarede "Korea". Jeg var selvfølgelig nysgerrig efter at høre, om det var Syd- eller Nordkorea, selvom jeg ganske fordomsfuldt forestillede mig, at hun måtte være fra Sydkorea for at have friheden til at befinde sig i den situation, jeg mødte hende i. Min fordom viste sig at være rigtig, og jeg kvitterede med svaret "Good for you".

Nu er Nordkorea så begyndt at lege med diverse faretruende missiler, hvilket nok nedsætter bekvemmeligheden ved at bo i Sydkorea. Men det er ikke det eneste, der har ændret ved min forestilling om sikkerhed og frihed i Singapore-pigens hjemland. I dag faldt jeg nemlig over følgende artikel http://politiken.dk/udland/article634001.ece, der omtaler en sydkoreansk mand, som er blevet fængslet for at blogge om den økonomiske krise. Ifølge artiklen havde den 30-årige mand - der i øvrigt er arbejdsløs - på sin blog spået om forskellige økonomiske problemer, og derved spredt "ondsindede rygter", som kunne skade økonomien. Det er åbenbart ikke tilladt i Sydkorea, og bloggeren risikerer op til fem års fængsel.

Jeg har godt nok endnu ikke kastet mig ud i de store pessimistiske spådomme her på bloggen, men der er alligevel visse ligheder mellem sydkoreanerens blog, og det jeg foretager mig. Det er besynderligt, og virkelig uretfærdigt, at to så ens udgangspunkter, har så forskellige konsekvenser. Han ender nok i fængsel, og det værste, der kan ske mig, er at jeg må "nedlade" mig til at modtage kontanthjælp.